12
Q:

# Fresh grapes contain 60% water, while dry grapes contain 40% water. How many kgs of dry grapes can be obtained by 60 kg of fresh grapes?

 A) 25 kgs B) 30 kgs C) 35 kgs D) 40 kgs

Explanation:

The fruit content in both the fresh fruit and dry fruit is the same.

Let 'p' kgs of dry grapes are obtained from the 60 kgs of fresh grapes

=>

Therefore, 40 kgs of Dry grapes are obtained from 60 kgs of Fresh grapes.

Q:

A showroom on its anniversary gives a discount of 18% on marked price of bikes. Raghuram purchases a bike in Rs. 54,540. What is the marked price of bike?

 A) Rs. 63548 B) Rs. 66512 C) Rs. 65000 D) Rs. 67857

Explanation:

The discount offered by showroom = 18%

Raghu purchased at Rs. 54540

Then,

The marked price is given by

54540 x 100/82

=~ Rs. 66,512

0 22
Q:

What is 5% of 4000?

 A) 180 B) 200 C) 220 D) 240

Explanation:

5% of 4000

= 5 x 4000/100

= 5 x 40

= 200

Hence, 5% of 4000 = 200.

1 109
Q:

If 1/8 of a pencil is black, 1/2 of the remaining is white and the remaining, 3/2cm is blue. Find the total length of the pencil?

 A) 8 cms B) 7 cms C) 9 cms D) 11 cms

Explanation:

Let the total length of the pencil = x cms

From the given data,

'x/8' is black

Remaining part = x - x/8 = 7x/8

1/2 of 7x/8 is white

=> 7x/16 is white (Remaining part is 7x/16)

And given that the remaining part is blue and is 3 1/2 cm = 7/2 = 3.5 cm

That remaining part = 7x/16

Therefore,

7x/16 = 7/2

x = 16/2 = 8

Hence, the total length of the pencil = x = 8 cm.

3 235
Q:

A person purchase 50 mangoes he sells 10 at 20% profit, 20 at 30% profit and rest got rotten. Find its total loss or profit%?

 A) 28% B) 26% C) 24% D) 22%

Explanation:

Let the cost price of each mango be Rs. 1

So 50 mangoes costs = Rs. 50

20% Profit on Selling Price of 10 mangoes = Rs. 12

30% Profit on Selling Price of 20 mangoes = Rs. 26

Total = Rs. 38

Loss = 50 - 38 = 12

Loss% = (12/50) x 100 = 24%.

2 180
Q:

21 is 35 of what number?

 A) 60 B) 85 C) 300 D) 21

Explanation:

The given sentence 21 is 35 of what number means that

21 is 35 % of what number

Let that number be P

=> 35P/100 = 21

35P = 2100

P = 2100/35 = 300/5 = 60

Hence, 21 is 35 of 60.

1 268
Q:

The percentage of metals in a mine of zinc ore is 60%. Now the percentage of silver is 3/4% of metals and the rest is zinc. If the mass of ore extracted from the mine is 8000 kg, the mass (in kg) of zinc is

 A) 5147 kg B) 4764 kg C) 3587 kg D) 2125 kg

Explanation:

Mass of zinc ore = 8000 kg

Mass of metal = 60% of 8000 = 4800 kg

Mass of silver in metal = 3/4 x 4800/100 = 36 kg

Mass of zinc = 4800 - 36 = 4764 kg.

2 198
Q:

 A) 23/50 B) 36/49 C) 33/41 D) 29/47

Explanation:

Given

2 339
Q:

Suresh starts working as a analyst on an annual salary of Rs. 160000. If he receives a 15% pay-rise each year, the number of years he has worked for the company, when his annual salary became Rs. 279841 is

 A) 3.5 yrs B) 4 yrs C) 4.5 yrs D) 5 yrs