8
Q:

# A man sold two flats for Rs. 4.15 lakhs each. On one he gained 2% and on the other he lost 2%. What percent is the effect of the sale on the whole  ?

 A) 0.25 % B) 0.04 % C) 0.5 % D) 0 %

Answer:   B) 0.04 %

Explanation:

In this type cases we always have loss only.

Loss% = $2102$= 1/25 = 0.04 %

Q:

A guy walks into a store and steals Rs. 100 from the store without the owner's knowledge.
He then buys Rs. 60 worth of goods using that Rs. 100 and the owner gies Rs. 40 in change.

How much money did the owner lose?

 A) RS. 200 B) Rs. 160 C) Rs. 100 D) Rs. 40

Answer & Explanation Answer: C) Rs. 100

Explanation:

The first lost Rs. 100, but after the thief bought Rs. 60 goods, he get that Rs. 100 back but he lost Rs. 60 value of goods and Rs. 40 in change.

So, a total of 60 + 40 = 100 Rs. the owner lose.

Report Error

0 34
Q:

A bottle is sold at a loss of 9%. Had it sold for Rs. 15 more, a profit of 25/2% would have gained. What is the cost price of the bottle (approx)?

 A) Rs. 32 B) Rs. 35 C) Rs. 36 D) Rs. 33

Answer & Explanation Answer: B) Rs. 35

Explanation:

Let the cost price of the bottle = Rs. 100

Selling price of the bottle = Rs. 100 - Rs. 9 = Rs. 91

Then, from the given data,

=> 112 (1/2) - 91 = 15

=> 21 (1/2) = 15

=> 43 = 15

Then 100 = ?

1500/43 = 34.885 =~ 35

Hence, the cost price of the bottle = Rs. 35

Report Error

1 86
Q:

Selling price of a cellphone is increased by 20%. For this sale is decreased by 30%. Find the effect of total sales?

 A) 16% B) 14.5% C) 12% D) 10.5%

Answer & Explanation Answer: A) 16%

Explanation:

Let cost of each cell phone = Rs.100 & Sale = 100 phones.

Money receipt = Rs.(100 x 100) = Rs.10,000

New cost per cellphone = Rs.120 and New sale = 70 phones

New Money Receipt = Rs.(70 x 120) = Rs.8400

Then the effect of sales = decrease in money receipt =

Report Error

3 101
Q:

'X' sells fruits at 21% profit. If X bought it for 9% less and sold it for Rs.29 less, he would have gained 25%. The cost price of fruits is?

 A) Rs. 400 B) Rs. 420 C) Rs. 460 D) Rs. 480

Answer & Explanation Answer: A) Rs. 400

Explanation:

Let the cost price of the fruits be 'C.P'

From the given data, after analysis it can be solved as

(121% of C.P) - (125% of 91% of C.P) = 29

Hence, the cost price of the fruits = Rs. 400.

Report Error

7 816
Q:

Anil purchases two books for Rs.100. He sells first at loss of 5% and second al 20% profit. If he gets Overall profit of 5% then what is cost of first book?

 A) 58 B) 60 C) 55 D) 45

Answer & Explanation Answer: B) 60

Explanation:

-5-----------------------5-------------------20

5-(-5) = 10

20-5= 15

Ratio of cost price of book1 and book2 = 3:2

Then cost price of book 1 is given by

(3/5) x 100 = Rs. 60.

Report Error

14 1163
Q:

A shop keeper sells an article at a loss of 8%, but when he increases the selling price of the article by Rs. 164 he earns a profit of 2.25% on the cost price. If he sells the same article at Rs. 1760, what is his profit percentage?

 A) 2.5% B) 5% C) 10% D) 7.5%

Answer & Explanation Answer: C) 10%

Explanation:

According to the given data,

Let Cost price of the article be 'cp'

Then,

102.25 cp - 92 cp = 164 x 100

10.25 cp = 16400

cp = 1600

Now, if he sells at Rs. 1760

Profit = 1760 - 1600 = 160

Profit% = 160/1600 x 100 = 10%.

Report Error

6 868
Q:

An item is sold at a loss of 10%. Had it sold for Rs. 9 more, a profit of 25/2% would have gained. What is the cost price of the item?

 A) Rs. 90 B) Rs. 75 C) Rs. 55 D) Rs. 40

Answer & Explanation Answer: D) Rs. 40

Explanation:

Let the cost price of the item = Rs. 50

Sold at 10% loss => for Rs. 50 loss  S.P = Rs. 45

From the  given data,

25/2 % gain if it is sold at Rs. 9 more

56.25 - 45 = 9

=> 11.25 = 9

=> 22.5 = 18

=> 45 = 36

=> 50 = ?

=>

Hence, the Cost price of the item = Rs. 40.

Report Error

8 2517
Q:

The marked price of an article is increased by 25% and the selling price is increased by 16.66%, then the amount of profit doubles. If the original marked price be Rs. 400 which is greater than the corresponding cost price by 33.33%, what is the increased selling price?

 A) Rs. 380 B) Rs. 420 C) Rs. 460 D) Rs. 440

Answer & Explanation Answer: B) Rs. 420

Explanation:

As given in the question, Marked price is 25% more than the Cost price.

=> C.P of the article =

Now,

Let the original S.P of the article be Rs. P

Now the new S.P = P +

=> S.P = $7P6$

According to the question,

=> 5P = 1800

=> P = Rs. 360

Hence, the increased S.P = 360 x 7/6 = Rs. 420.

Report Error

7 1905