4
Q:

# Arun is a cashew merchant in Telangana. He has cashews in sealed wooden boxes of 10kg each. The price of the cashew increases by Rs.20 per kg for every year, but at the same time, 10% of the cashews are eaten by rodents every year. If the price of a 1 kg of fresh cashew is Rs.120, what is the change in his profits if he sells a sealed box after one year of storage, rather than selling it fresh ? (In Rs.)

 A) Rs. 60 B) Rs. 54 C) Rs. 80 D) Rs. 75

Explanation:

Price of 1kg fresh cashew = Rs.120
Therefore, price of 10kg = Rs.120 x 10 = Rs.1200

10% of 10kg which eaten by rodents = 10 x 10/100 = 1kg.

So, End of Year he had 10kg - 1kg = 9kg

So, he sells that 9kg with Rs.20 per kg profit = 9 x 140 = 1260.

He buy 10kg wooden box with cashew for Rs.1200 and sell that for Rs. 1260

So, profit = 1260 - 1200 = Rs.60 more money he get.

Q:

A shopkeeper marks his goods at 25% above the cost price. He sells three-fourth of the goods at the marked price and the remaining at 40% discount on the marked price. His gain/loss percent is:

 A) Loss, 12.5% B) Gain, 10.5% C) Gain, 12.5% D) Loss, 8.75%

Explanation:

0 95
Q:

A number is increased by 30%, then decreased by 25%, and then further increased by 25%. What is the net increase/decrease percent in the number(correct to the nearest integer)?

 A) 22% decrease B) 22% increase C) 21% decrease D) 21% increase

Explanation:

0 211
Q:

A man gets a discount of 30% and then 20% on his food bill of ₹1,500. How much discount, in rupees, did he get ?

 A) 360 B) 700 C) 500 D) 660

Explanation:

1 1436
Q:

A man bought 2 articles for ₹3050 each. He sold one article at 10% profit and another at 20% profit. The total profit percentage he earned is:

 A) 20% B) 18% C) 10% D) 15%

Explanation:

2 1223
Q:

There was 29% off on bags. A lady bought a bag and got 13% discount for paying in cash. She paid ₹617.70. What was the price tag (in ₹) on the bag ?

 A) 925 B) 800 C) 750 D) 1000

Explanation:

1 757
Q:

A number is decreased by 30%, then increased by 30%, then further increased by 30%. What is the net increase/decrease  percent in the number (correct to the nearest integer)?

 A) 19% decrease B) 19% increase C) 18% increase D) 18% decrease

Explanation:

1 208
Q:

A man bought 2 articles for ₹3050 each. He sold one article at 10% loss and another at 20% profit. The total profit/loss percentage he earned is:

 A) 10% loss B) 5% loss C) 5% profit D) 10% profit

Explanation:

2 2162
Q:

There was 25% off on shirt. A lady bought that shirt and got an additional 20% discount for paying in cash and further 10% discount for being a loyal customer. She paid ₹324. What was the price tag (in ₹) on the shirt ?

 A) 750 B) 600 C) 650 D) 725