# GATE Questions

Q:

Points that lie on the same line are called

 A) Congruent B) Coplanar points C) Collinear points D) None

Explanation:

Points that lie on the same line are called Collinear points. And that points lie on the same plane are called Coplanar points.

0 5
Q:

Which phase change is an example of an exothermic process?

 A) Liquid to Solid B) Gas to Solid C) Gas to Liquid D) All the above

Explanation:

Processes that require or give off heat will be limited to changes of state, known as phase changes, and changes in chemical constitution, or chemical reactions. Changes of state involve a solid melting, a liquid freezing, a liquid boiling or a gas condensing.

An exothermic process is one that gives off heat, which is transferred to the surroundings. An endothermic process is a reaction which heat has to be supplied to the system from the surroundings.

Here in all the given options, heat is taken away from them to change there phase.

Liquid to Solid --- Freezing

Gas to Liquid --- Condensation

Gas to Solid --- Deposition

are all examples of exothermic processes.

Filed Under: Physics
Exam Prep: AIEEE , Bank Exams , CAT , GATE
Job Role: Analyst , Bank Clerk , Bank PO , IT Trainer

0 6
Q:

What is the distance around a circle called

The distance around a circle is called as Circumference. And that in the case of square or rectangle it is called as Perimeter.

6
Q:

Dry ice is an example of which process

 A) Condensation B) Evaporation C) Sublimation D) Freezing

Explanation:

Sublimation is a process when a solid changes directly into gas instead changing into liquid first. Dry ice is an example of Sublimation process because it doesn't change into liquid CO2 and directly change into gaseous CO2 when heated.

Hence, Dry ice is an example of Sublimation process.

Filed Under: General Awareness
Exam Prep: AIEEE , Bank Exams , CAT , GATE
Job Role: Analyst , Bank Clerk , Bank PO , IT Trainer

0 12
Q:

Simplify

39.96% of 649.85 $\mathbf{÷}$13.07 = 45.14 - ?

 A) 25 B) 26 C) 27 D) 28

Explanation:

This can be easily simplified by Approximation process

Given 39.96% of 649.85 $÷$13.07 = 45.14 - ? can be written as

40% of 650 $÷$13 = 45 - ?

0 3
Q:

A,B,C can complete a work in 15,20 and 30 respectively.They all work together for two days then A leave the work,B and C work some days and B leaves 2 days before completion of that work.how many days required to complete the whole work?

Given A,B,C can complete a work in 15,20 and 30 respectively.

The total work is given by the LCM of 15, 20, 30 i.e, 60.

A's 1 day work = 60/15 = 4 units

B's 1 day work = 60/20 = 3 units

C's 1 day work = 60/30 = 2 units

(A + B + C) worked for 2 days = (4 + 3 + 2) 2 = 18 units

Let B + C worked for x days = (3 + 2) x = 5x units

C worked for 2 days = 2 x 2 = 4 units

Then, 18 + 5x + 4 = 60

22 + 5x = 60

5x = 38

x = 7.6

Therefore, total number of days taken to complete the work = 2 + 7.6 + 2 = 11.6 = 11 3/5 days.

8
Q:

30% of 500 rupees is?

 A) Rs. 180 B) Rs. 150 C) Rs. 120 D) Rs. 240

Explanation:

Given 30% of 500

Hence, 30% of Rs. 500 = Rs. 150.

0 13
Q:

A hybrid of a donkey and a horse

 A) Panthera and Mule B) Mules and Hinnys C) Liger and Hinnys D) Wholphin and Mule

Explanation:

Donkeys and horses can be breed to make mules and hinnys.

A hinny is a domestic equine hybrid that is the offspring of a male horse, a stallion, and a female donkey, a jenny. It is the reciprocal cross to the more common mule, which is the product of a male donkey, a jack, and a female horse, a mare.