Bank PO Questions


Q:

Find the next number in the series 64, 2, 32, 72, 3, 24, 76, 4, 19, ....., 5, 15.6

A) 80 B) 78
C) 72 D) 70
 
Answer & Explanation Answer: B) 78

Explanation:

The pattern is 2x32=64, 3x24=72, 4x19=76

The next number = 5x15.6=78

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

Filed Under: Series - Verbal Reasoning - Mental Ability
Exam Prep: Bank Exams , CAT
Job Role: Bank Clerk , Bank PO

5 20
Q:

Find the next number in the series 5, 8, 16, 19, 57, 60, .....

 

A) 188 B) 256
C) 240 D) 180
 
Answer & Explanation Answer: C) 240

Explanation:

The pattern is x1+3, x 2, x1+3, x 3, x1+3, x 4

The next number=60x4=240

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

Filed Under: Series - Verbal Reasoning - Mental Ability
Exam Prep: CAT , Bank Exams
Job Role: Bank Clerk , Bank PO

7 19
Q:

50 men can build a tank in 40days, but though they begin the work together, 5 men quit every ten days. The time needed to build the tank is ?

A) 50 days B) 48 days
C) 47.5 days D) 49 days
 
Answer & Explanation Answer: A) 50 days

Explanation:

50 men can build a tank in 40 days
Assume 1 man does 1 unit of work in 1 day
Then the total work is 50×40 = 2000 units

50 men work in the first 10 days and completes 50×10 = 500 units of work
45 men work in the next 10 days and completes 45×10 = 450 units of work
40 men work in the next 10 days and completes 40×10 = 400 units of work
35 men work in the next 10 days and completes 35×10 = 350 units of work
So far 500 + 450 + 400 + 350 = 1700 units of work is completed and

remaining work is 2000 - 1700 = 300 units

30 men work in the next 10 days. In each day, they does 30 units of work.

Therefore, additional days required = 

Thus, total 10+10+10+10+10 = 50 days required.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 19
Q:

A word arrangement machine, When given an input line of words, rearranges it in every step following a certain rule. Following is an illustration of an input line of words and various steps of rearrangement.


Input: gone are take enough brought station
Step 1: take gone are enough brought station
Step 2: take are gone enough brought station
Step 3: take are station gone enough brought
Step 4: take are station brought gone enough
And Step 4 is the last step for this input. Now, find out an appropriate step in the following question following the above rule.

Question:
Input: car on star quick demand fat
What will be the third step for this input ?

A) star car demand quick on fat B) star quick car demand on fat
C) star car quick demand on fat D) none of these
 
Answer & Explanation Answer: C) star car quick demand on fat

Explanation:

Obsrving the given arrangement, we find the following pattern:
If we arrange the words in the given input in the alphabetical order and then label them as 1,2,3,4,5,6, then the last step contains the words in the order 6,1,5,2,4,3. However, the position of only one word is alteredat each step.
Input:car on star quick demand fat
Step1: star car on quick demand fat
Step2: star car quick on demand fat
Step3: star car quick demand on fat

Hence, the answer is C

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 19
Q:

In a competitive examination, the average marks for the entire examination was 60 marks. If 20% of the applicants scored 85 marks and 25% scored 95 marks. What was the average marks of the remaining applicants in the examination ?

A) 60 B) 52
C) 45 D) 35
 
Answer & Explanation Answer: D) 35

Explanation:

Let the total applicants be 100
Then, 20% got 85 marks

i.e 20  85 = 1700

and 25% got 95 marks

i.e 25  95 = 2375

Now, the remaining applicants are 55 and let the average marks scored by them be x.

 2375 + 1700 + 55 x  =  60  100

 6000 - 4075 = 55x
 55x=1925
 x= 
x=35.

 

 

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

6 18