Let the son's age be x years and the father's age be 4x years

5x = 40

x = 8

present age of the father = = = 32 years

A) 18 years | B) 12 years |

C) 15 years | D) 16 years |

Explanation:

Age of new boy = (Age of moved girl) – (Number of family members × Decreased in average)

= 24 – 24×4/12

= 24 – 8

= 16 years.

A) 12 years | B) 10 years |

C) 14 years | D) 13 years |

Explanation:

Given the average age of couple and their son = 40

=> Sum of age (H +W +S) = 40×3

Let the age of daughter in law at the time of marriage = D years

Now after 10 years,

(H + S +W) + 3×12 + D +12 + 10 = 38×5

178 + D = 190

D = 190 -178 = 12 years

A) 36 years | B) 28 years |

C) 32 years | D) 40 years |

Explanation:

Let Shilpa's present age is p years

According to question,

p = 4(x+4) – 4(x–4)

p = 4x+16 – 4x+16

p = 32

Shilpa's present age = 32 years

Rajeev is four years older than Shilpa

=> Shilpa's present age = Rajeev's age 4 years before.

=> Rajeev's age 4 years before = 32 years.

A) 42 yrs | B) 45 yrs |

C) 36 yrs | D) 38 yrs |

Explanation:

Let father's age be x year and son's age be y year.

According to question,

2(x+y) = 8y _______(I)

and (x+y)/2 = 30

=> x+y = 60 years__________(II)

From equation (I) and (II)

8 y = 120

y = 15 years,

Hence x = 45 years.

A) 39 yrs | B) 36 yrs |

C) 46 yrs | D) 41 yrs |

Explanation:

Anu = (Raj + 5) + 9

= Raj + 14 -------- (I)

Raj = (Renu - 4) + 7

= Renu + 3 ------- (II)

Raj's age = 19 + 3 = 22 years

After 5 years Anu's age = 22 + 14 + 5 = 41 years