Suppose age of each women be W and average age of 12 men be x

Hence , each woman's age = 24 years

Let the present age's of mother be 'M' and that of her son be 'S'.

According to the given data in the question,

M - 5 = 3(S - 5)

F - 3S = -10 ...............(1)

Then given ,

M + 5 : S + 5 = 11 : 5

=> 5M - 11S = 30 ..............(2)

From (1) & (2), we get

S = 20

Then by substituting S = 20 in (1) or (2), we get

M = 50.

Hence, the present age of mother is **M = 50 years.**

A) 32 | B) 33 |

C) 34 | D) 35 |

Explanation:

Given S = 17 yrs

A = 16 yrs

B = 12 yrs

Average = 17 + 16 + 12/3 = 15 yrs

Given if Aslam added to them, their average increases by 5

=> Average of 4 members = 20

Let the age of Aslam be 'x'

Then,

17 + 16 + 12 + x /4 = 20

=> x = 80 - 45

=> x = 35.

Hence, the age of Aslam is **35 yrs.**

A) 8, 72 yrs | B) 16, 65 yrs |

C) 12, 84 yrs | D) 10, 60 yrs |

Explanation:

Let the present ages be K,M

Given K/M = 4/5

**5K - 4M = 0 ......(1)**

Also given that,

M - (K + 5) = 3

**M - K = 8 .........(2)**

Then, by solving (1) & (2)

**M = 40 yrs** and **K = 32 yrs**

Hence, Total of ages = **40 + 32 = 72 yrs**

Difference of ages = **40 - 32 = 8 yrs.**

A) 12 | B) 14 |

C) 22 | D) 10 |

Explanation:

Let Rajeev's present age be x years.

Rajeev's age after 15 years = (x + 15) years.

Rajeev's age 5 years back = (x - 5) years

Then ATQ,

x + 15 = 5 (x - 5)

x + 15 = 5x - 25

=> x = 10

Hence, Rajeev's present age = x = 10 years.

A) 28.5 yrs | B) 29.5 yrs |

C) 30.5 yrs | D) 27 yrs |

Explanation:

According to the given data,

(V + R)/2 = 24

Now, after joining of Veerender,

V + R + D)/3 = 25.5

Hence, Veerender Age = 3(25.5) - 2(24) = 76.5 - 48 = 28.5 years.

A) 2 | B) 3 |

C) 4 | D) 5 |

Explanation:

According to the given data,

**P + Q = 41 ......(1)**

R - 1 = P + 2

**R = P + 3**

and

P + 4 = Q - 1

**=> Q = P + 5 ....(2)**

From (1)&(2)

P = 18

Q = 18 + 5 = 23

R = 18 + 3 = 21

**=> P/S = 3/4**

**=> S = 4/3 x 18 = 24**

Required Difference **= S - R = 24 - 21 = 3.**

A) 6 yrs | B) 4 yrs |

C) 8 yrs | D) 2 yrs |

Explanation:

Let the present age of Deepa = 5p

Let the present age of Hyma = 6p

After four years their ratio = 6 : 7

=> $\frac{\mathbf{5}\mathbf{p}\mathbf{}\mathbf{+}\mathbf{}\mathbf{4}}{\mathbf{6}\mathbf{p}\mathbf{}\mathbf{+}\mathbf{}\mathbf{4}}\mathbf{}\mathbf{=}\mathbf{}\frac{\mathbf{6}}{\mathbf{7}}$

=> 35p + 28 = 36p + 24

=> p = 4

**Therefore,** the difference between their ages** = 24 - 20 = 4 years.**

A) 25 | B) 30 |

C) 35 | D) 40 |

Explanation:

Present age of Sony = 24 + 4 = 28 years

After 5 years Renuka's age = **7×5 + 5 = 40 years**