3
Q:

The average age of a group of 10 students is 15 years. When 5 more students join the group, the average age increase by 1 year. The average age of the new student is?  

Answer:



Q:

The ratio of K’s and M’s ages is 4: 5. If the difference between the present age of M and the age of K, 5 years hence is 3 years, then what is the difference and total of present ages of K and M?

A) 8, 72 yrs B) 16, 65 yrs
C) 12, 84 yrs D) 10, 60 yrs
 
Answer & Explanation Answer: A) 8, 72 yrs

Explanation:

Let the present ages be K,M

Given K/M = 4/5

5K - 4M = 0 ......(1)

Also given that,

M - (K + 5) = 3

M - K = 8 .........(2)


Then, by solving (1) & (2)

M = 40 yrs and K = 32 yrs

Hence, Total of ages = 40 + 32 = 72 yrs

Difference of ages = 40 - 32 = 8 yrs.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

0 3
Q:

Rajeev's age after 15 years will be 5 times his age 5 years back. What is the present age of rajeev?

A) 12 B) 14
C) 22 D) 10
 
Answer & Explanation Answer: D) 10

Explanation:

Let Rajeev's present age be  x years.

Rajeev's age after 15 years = (x + 15) years.

Rajeev's age 5 years back = (x - 5) years

Then ATQ, 

x + 15 = 5 (x - 5)

x + 15 = 5x - 25

=> x = 10

 

Hence, Rajeev's present age = x = 10 years.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 196
Q:

The average age of Vishal and Raghavendra is 24 years. If a new person Veerender is also included, the average age is increased by 1.5 years. What is the age of Veerender?

A) 28.5 yrs B) 29.5 yrs
C) 30.5 yrs D) 27 yrs
 
Answer & Explanation Answer: A) 28.5 yrs

Explanation:

According to the given data,

(V + R)/2 = 24

Now, after joining of Veerender,

V + R + D)/3 = 25.5

Hence, Veerender Age = 3(25.5) - 2(24) = 76.5 - 48 = 28.5 years.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

2 464
Q:

Sum of present ages of P and Q is 41. Age of P 2 year hence is equal to age of R, 1 year ago. Age of P, 4 year hence is equal to age of Q 1 year ago and ratio of present age of P and S is 3 : 4. Find the difference of age of R and S. 

A) 2 B) 3
C) 4 D) 5
 
Answer & Explanation Answer: B) 3

Explanation:

According to the given data,

P + Q = 41 ......(1)

R - 1 = P + 2

R = P + 3

and

P + 4 = Q - 1

=> Q = P + 5 ....(2)

From (1)&(2)

P = 18

Q = 18 + 5 = 23

R = 18 + 3 = 21

=> P/S = 3/4

=> S = 4/3 x 18 = 24

Required Difference = S - R = 24 - 21 = 3.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

4 719
Q:

Present ages of Deepa and Hyma are in the ratio of 5:6 respectively. After four years, this ratio becomes 6: 7. What is the difference between their present ages?

A) 6 yrs B) 4 yrs
C) 8 yrs D) 2 yrs
 
Answer & Explanation Answer: B) 4 yrs

Explanation:

Let the present age of Deepa = 5p

Let the present age of Hyma = 6p

After four years their ratio = 6 : 7

=> 5p + 46p + 4 = 67

=> 35p + 28 = 36p + 24

=> p = 4

Therefore, the difference between their ages = 24 - 20 = 4 years.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

8 912
Q:

The ratio between present ages of Renuka and Sony is 5 : 4 . 4 years ago, Sony's age was 24 years. What will be Renuka's age after 5 years ?

A) 25 B) 30
C) 35 D) 40
 
Answer & Explanation Answer: D) 40

Explanation:

Present age of Sony = 24 + 4 = 28 years

After 5 years Renuka's age = 7×5 + 5 = 40 years

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

8 804
Q:

Hari Ram’s present age is three times his son’s present age and two fifth of his father’s present age. The average of the present age of all of them is 46 years. What is the difference between Hari Ram’s son’s present age and Hari Ram’s father’s present age? 

A) 44 yrs B) 56 yrs
C) 67 yrs D) 78 yrs
 
Answer & Explanation Answer: D) 78 yrs

Explanation:

Let Hari Ram's present age = x

Then, his son's age = x/3

Father's age = 5x/2

x + x3 + 52x3 = 46=> x = 36 yrs

Now the required difference = 52x36 - 363 = 78 yrs

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

8 1085
Q:

Sweety is 54 years old and her mother is 80. How many years ago was Sweety's mother three times her age?

A) 20 B) 41
C) 26 D) 33
 
Answer & Explanation Answer: B) 41

Explanation:

Given P = 54 and M = 80

According to the question,

Let ‘A’ years ago, M = 3P

=> M - A/P - A = 3

=> 80 - A = 3(54 - A)

=> 80 - A = 162 - 3A

=> 2A = 82

=> A = 41

Therefore, A = 41 years ago Sweety’s mother was 3 times of Sweety’s age.

Hence, at the age S = 13 and M = 39.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

6 1096