2
Q:

Joel travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the remaining 5 hours at 24 mph speed. What is the average speed of Joel's travel in kmph ?

A) 38 kmph B) 40 kmph
C) 60 kmph D) 54 kmph

Answer:   C) 60 kmph



Explanation:

Average speed = Total distance / Total time.

Total distance traveled by Joel = Distance covered in the first 3 hours + Distance covered in the next 5 hours.

Distance covered in the first 3 hours = 3 x 60 = 180 miles
Distance covered in the next 5 hours = 5 x 24 = 120 miles

Therefore, total distance traveled = 180 + 120 = 300 miles.

Total time taken = 3 + 5 = 8 hours.

Average speed = 300/8 = 37.5 mph.

we know that 1 mile = 1.6 kms

=> 37.5 miles = 37.5 x 1.6 = 60 kms

Average speed in Kmph = 60 kmph.

Q:

Two cyclists X and Y start at the same time from place A and go towards place B at a speed of 6 km/h and 8 km/h,respectively. Despite stopping for 15 minutes during the journey, Y reaches 10 minutes earlier than X. The distance between the places A and B is:

 

A) 6 km B) 16.5 km
C) 8 km D) 10km
 
Answer & Explanation Answer: D) 10km

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

0 219
Q:

A train crosses a platform 180 m long in 60 sec at a speed of 72 km/h. The time taken by the train to cross an electric pole is:

 

A) 51 sec B) 0.51 min
C) 5.1 sec D) 5.1 min
 
Answer & Explanation Answer: A) 51 sec

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

1 144
Q:

An express train moves with a speed of 144 km/hr. Calculate the distance covered by train in 15 minutes.

 

A) 35 km B) 32 km
C) 33 km D) 36 km
 
Answer & Explanation Answer: D) 36 km

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

0 155
Q:

Rahim started a journey 15 minutes late, and as a result, had to drive at a speed of 54 km/h instead of 45 km/h to reach his destination on time. What is the distance covered during the course of the journey?

 

A) 90 km B) 67.5 km
C) 13.5 km D) 75.5 km
 
Answer & Explanation Answer: B) 67.5 km

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

2 487
Q:

The distance between place X and Y is 720 km. An express train leaves place X at 5:00 p.m. and runs at a speed of 45 km/hr. The train stops on the way for 45 minutes.
At what time (in a.m.) the train reaches at place Y?

A) 1:45 B) 9:45
C) 7:15 D) 12:15
 
Answer & Explanation Answer: B) 9:45

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

1 161
Q:

Driving @ 48kmhrBarun reached the destination 2 minutes ahead of time. If he drove @ 42kmhrhe would have been 1 minute late. What is the distance that Barun drove?

 

A) 17.6 km B) 17.2 km
C) 16.4 km D) 16.8 km
 
Answer & Explanation Answer: D) 16.8 km

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

0 532
Q:

Shamim had to travel 420 km in 8 hours. If he travelled at an average speed of 60 km/h and took two breaks in between, the shorter break being one-third the duration of the longer, how many minutes was the longer break for?

 

A) 45 B) 30
C) 40 D) 35
 
Answer & Explanation Answer: A) 45

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

0 177
Q:

Amit travelled a distance of 50 km in 9 hours. He travelled partly on foot at 5 km/h and partly by bicycle at 10 km/h. The distance travelled on the bicycle is:

 

A) 11 km B) 10 km
C) 13 km D)  12 km
 
Answer & Explanation Answer: B) 10 km

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

0 209