9
Q:

Ramu rides his bike at an average speed of 45 km/hr and reaches his desitination in four hours. Somu covers the same distance in six hours. If Ramu covered his journey at an average speed which was 9 km/hr less and Somu covered his journey at an average speed which was 10 km/hr more, then the difference in their times taken to reach the destination would be (in minutes).

A) 18 min B) 30 min
C) 27 min D) 32 min

Answer:   B) 30 min



Explanation:

Distance travelled by Ramu = 45 x 4 = 180 km

Somu travelled the same distance in 6 hours.

His speed = 180/6 = 30 km/hr

Hence in the conditional case, Ramu's speed = 45 - 9 = 36 km/hr and Somu's speed = 30 + 10 = 40km/hr.

Therefore travel time of Ramu and Somu would be 5 hours and 4.5 hours respectively.

Hence difference in the time taken = 0.5 hours = 30 minutes.

Q:

The ratio between the speeds of two trains is 2 : 5. If the first train runs 350 km in 5 h, then the difference between the speeds (in km/h) of both the trains is:

 

A) 350 B) 105
C) 165 D) 180
 
Answer & Explanation Answer: B) 105

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

2 314
Q:

Given that the lengths of the paths of a ball thrown with different speeds by two boy sare the same, if they take 0.6 seconds and 1 second respectively to cover the said length, what is the average speed of travel for the first throw, if the same for the second is 96 km/h?

A) 160 km/h B) 200 km/h
C) 150 km/h D) 100 km/h
 
Answer & Explanation Answer: A) 160 km/h

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

1 330
Q:

A man divided his journey into three parts of distances of 18 km, 20 km and 27 km. He travelled the distances at the speeds of 6 km/h, 5 km/h and 9 kn/h,respectively. What was his average speed during the entire journey?

 

A) 6.5 km/h B) 4.5 km/h
C) 7.5 km/h D) 5.5 km/h
 
Answer & Explanation Answer: A) 6.5 km/h

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

2 595
Q:

The distance between two railway stations is 1176 km. To cover this distance, an express train takes 5 hours less than a passenger train while the average speed of the passenger train is 70 km/h less than that of the express train. The time taken by the passenger train to complete the travel is:

 

A) 12 hours B) 23 hours
C) 17 hours D) 18 hours
 
Answer & Explanation Answer: A) 12 hours

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

2 674
Q:

The distance between the places H and O is D units. The average speed that gets a person from H to O in a stipulated time is S units. He takes 20 minutes more time than usual if he travels at 60 km/h, and reaches 44 minutes early if he travels at 75 km/h. The sum of the numerical values of D and S is:

 

A) 376 B) 358
C) 344 D) 384
 
Answer & Explanation Answer: D) 384

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

0 427
Q:

A train that is running at the speed of 72 km/h crossesan electric pole in 36 seconds. The length of the train (in metres) is:

 

A) 720 m B) 460 m
C) 360 m D) 620 m
 
Answer & Explanation Answer: A) 720 m

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

1 474
Q:

An athlete crosses a distance of 900 m in 10 minutes. What is his speed in km per hour?

 

A) 5.4 km/h B) 6.9 km/h
C) 3.6 km/h D) 4.8 km/h
 
Answer & Explanation Answer: A) 5.4 km/h

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

2 3588
Q:

Rakesh walking at the speed of 8 km/h crosses a bridge in 30 minutes. What is the length of the bridge in kilometres?

 

A) 5 km B) 2 km
C) 3 km D) 4 km
 
Answer & Explanation Answer: D) 4 km

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

2 565