#
GATE Questions

A) 11 lit | B) 22 lit |

C) 33 lit | D) 44 lit |

Explanation:

Let the capacity of the pot be 'P' litres.

Quantity of milk in the mixture before adding milk = 4/9 (P - 8)

After adding milk, quantity of milk in the mixture = 6/11 P.

6P/11 - 8 = 4/9(P - 8)

10P = 792 - 352 => P = 44.

The capacity of the pot is 44 liters.

A) 3:15 2/8 | B) 3:49 |

C) 3:49 1/11 | D) 3:51 |

Explanation:

On straight line means 180 degree angle.

180 = 11/2 min – 30 hrs

180 = 11/2 m – 30 × 3

180 = 11/2 m – 90

(180 + 90) 2 = 11 m

m = 540/11 = 49 1/11 minutes.

A) L | B) O |

C) M | D) N |

Explanation:

O should be immediately followed by M ie, the order OM should be followed. N should be immediately followed by L ie, the order NL should be followed. One play is staged between k and L and N or O should not be the first or last play. So, the order is

Monday K

Tuesday N

Wednesday L

Thursday O

Friday M

A) Option A | B) Option B |

C) Option C | D) Option D |

Explanation:

Raghu can complete the work in (12 x 9)hrs = 108 hrs.

Arun can complete the work in (8 x 11)hrs = 88 hrs.

Raghu's 1 hrs work = 1/108 and Arun's 1 hrs work = 1/88

(Raghu + Arun)'s 1 hrs work = $\left(\frac{1}{108}+\frac{1}{88}\right)=\frac{49}{2376}$

So, both Raghu and Arun will finish the work in $\frac{2376}{49}hrs$

Number of days of 12 hours each=$\left(\frac{2376}{49}\times \frac{1}{12}\right)$ = $\frac{198}{49}=4\frac{3}{49}days$

A) 3:16 7/11 | B) 3:16 11/4 |

C) 3:30 | D) 3:16 4/11 |

Explanation:

Coincide means 00 angle.

This can be calculated using the formulafor time A to B means ** [11m/2 - 30 (A)]**

Here m gives minutes after A the both hands coincides.

Here A = 3, B = 4

0 =11m/2 –30 × 3

11m = 90 × 2 = 180

m= 180/11 = 16 ^{4}/_{11}

So time = 3 : 16 ^{4}/_{11}

A) 10 : 27 : 41 AM | B) 8 : 51 : 04 AM |

C) 9 : 45 : 15 PM | D) 10 : 23 : 20 PM |

Explanation:

The watch gains 5 seconds in 3 minutes = 100 seconds in 1 hour.

From 8 AM to 10 PM on the same day, time passed is 14 hours.

In 14 hours, the watch would have gained 1400 seconds or 23 minutes 20 seconds.

So, when the correct time is 10 PM, the watch would show 10 : 23 : 20 PM

A) 175 | B) 140 |

C) 135 | D) 95 |

Explanation:

x - 35 = 80x/100

=> x = 175

=> 4x/5 = 4x175/5 = 140.

A) North-East | B) West |

C) South-East | D) South |

Explanation:

First girl facing North

Then she rotates 100 deg clock wise => 10 deg ES

Then again she rotates 190 deg anti clock wise => for 100 deg it is North and more 90 deg means West.

Therefore, the new direction of the girl is West.