GATE Questions

Q:

"Good Samaritan Policy" has been launched by which state / union territory government?

A) Delhi B) Karnataka
C) Telangana D) Gujarath
 
Answer & Explanation Answer: A) Delhi

Explanation:

The Delhi government has recently approved 'Good Samaritan Policy' under which monetary incentive of Rs 2,000 and appreciation certificate will be given to people who help road accident victims in the national capital. The scheme is intended to encourage people to take accident victims in emergency situation to hospitals so that someone’s life could be saved.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

Filed Under: General Awareness
Exam Prep: Bank Exams , CAT , GATE , GRE
Job Role: Bank Clerk , Bank PO

4 245
Q:

Karan started a business investing Rs 29000. After five months, Satish joined with a capital of Rs 18000. If at the end of the year, they earn a profit of Rs. 16970, then what will be the share of Satish in the profit ?

A) Rs. 5422 B) Rs. 5489
C) Rs. 4511 D) Rs. 6145
 
Answer & Explanation Answer: C) Rs. 4511

Explanation:

Now as per question, Karan invested for 12 months and Satish invested for 7 months.
So
Karan:Satish = (29000*12):(18000*7)
= 348:126
= 58:21

Satish Ratio in profit will be
=(16970 )=Rs. 4511

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 243
Q:

A began a business with Rs. 85000. He was joined afterwards by B with Rs. 42,500. For how much perod does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3:1 ?

A) 8 months B) 6 months
C) 7 months D) 9 months
 
Answer & Explanation Answer: A) 8 months

Explanation:

Suppose B joined for x months.
Given profit is divided in the ratio 3:1. Then,

 x = 8 months.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 240
Q:

 In a hostel, there was food for 1000 students for one month. After 10 days, 1000 more students joined the hostel. How long would the students be able to carry on with the remaining food?

A) 10 days B) 15 days
C) 20 days D) 5 days
 
Answer & Explanation Answer: A) 10 days

Explanation:

After 10 days, the remaining food would be sufficient for the 1000 students for 20 more days
 If 1000 more students are added, it shall be sufficient for only 10 days (as the no. of students is doubled, the days are halved).

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

7 227
Q:

A trader mixes 36 kg of rice at Rs. 20 per kg with 14 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

A) 25% B) 21.14%
C) 22.54% D) 27.32%
 
Answer & Explanation Answer: C) 22.54%

Explanation:

C.P. of 50 kg rice = Rs. (36 x 20 + 14 x 36) = Rs. (720 + 504) = Rs.1224.

S.P. of 56 kg rice = Rs. (50 x 30) = Rs.1500.

Profit = 1500 - 1224 = Rs.276

Profit % = 

= 22.54%.

Report Error

View Answer Workspace Report Error Discuss

1 222