# Aptitude and Reasoning Questions

• #### Verbal Reasoning - Mental Ability

Q:

The ratio of the speeds of a car, a jeeps and a tractor is 3 : 5 : 2. The speed of the jeep is 250 per cent of the speed of the tractor and tractor covers 360 km in 12 hours. What is the average speed of car and jeep together?

 A) 50 kmph B) 60 kmph C) 70 kmph D) 80 kmph

Answer & Explanation Answer: B) 60 kmph

Explanation:

Speed of tractor = 360/12 = 30 kmph

Speed of jeep = 250 x 30/100 = 75 kmph

But, given ratio of speed of car, jeep and tractor is 3 : 5 : 2

Speed of car = 3 x 75/5 = 45 kmph

Required, average speed of car and jeep = 75 + 45/2 = 60 kmph.

2 258
Q:

50.003% of 99.8÷49.988 = ?

 A) 2 B) 0 C) 1 D) 50

Explanation:

50.003% of 99.8 ÷ 49.988 = ?

? ~= (50 x 100/100)/50

? ~= (50 x 100)/(100 x 50)

? ~= 1

2 257
Q:

Odd man out of the series - 15, 19, 27, 38, 55, 75?

 A) 27 B) 38 C) 55 D) 75

Explanation:

The given series is 15, 19, 27, 38, 55, 75

15

15 + 4 = 19

19 + 8 = 27

27 + 12 = 39

39 + 16 = 55

55 + 20 = 75

Hence, the odd number in the given series is 38.

1 255
Q:

3/5 as a decimal fraction?

 A) 0.25 B) 0.45 C) 0.60 D) 0.75

Explanation:

Given fraction is 3/5

Now, multiply with 2 for numerator and denominator

we get,

3/5 x 2/2 = 6/10

When we divide, 6 with 10, we get 0.6 as quotient.

Hence, 3/5 as a decimal fraction is 0.6.

1 252
Q:

The wildcard in a WHERE clause is useful when

 A) An exact match is not possible in a SELECT statement. B) An exact match is necessary in a CREATE statement. C) An exact match is not possible in a CREATE statement. D) An exact match is necessary in a SELECT statement.

Answer & Explanation Answer: A) An exact match is not possible in a SELECT statement.

Explanation:

1 239
Q:

1000, 1012, 988, 1024, 978 Odd man out?

 A) 978 B) 1024 C) 988 D) 1012

Explanation:

The given series is 1000, 1012, 988, 1024, 978

1000

1000 + 12 = 1012

1012 - 24 = 988

988 + 36 = 1024

1024 - 48 = 976 (Not 978)

0 233
Q:

If the true discount on sum due 2 years hence at 14% per annum be Rs. 168, the sum due is

 A) Rs. 600 B) Rs. 768 C) Rs. 878 D) Rs. 668

Answer & Explanation Answer: B) Rs. 768

Explanation:

We know that,

P.W = 100×T.D/R×T

= 100×168/14×2

P.W = 600.

Now, required Sum = (P.W. + T.D.)

= Rs. (600 + 168)

= Rs. 768.

0 230
Q:

A bag contains 2 red Roses, 4 yellow Roses and 6 pink Roses. Two roses are drawn at random. What is the probability that they are not of same color?

 A) 1/6 B) 2/3 C) 14/33 D) 5/6

Explanation:

Possible outcomes = (RY, YP, PR)

2C1 4C1 + 4C1 6C1 + 6C1 2C1

Required probability = (2C1 4C1 + 4C1 6C1 + 6C1 2C1)/(12C2)

= 8 + 24 + 12/66

= 44/66

= 2/3.